341 dagar kvar
2011-03-31 @ 21:32:41

Kristalliska & Sorgfria, samtidigt Stillsama Bilder...







Testa att överexponera dina bilder för andra typ av känslor - drömlika känslor. Stega upp slutartiden upp till 2 - 4 nivåer över den regelrätta exponeringen. För att hålla skärpan, är det bäst att använda sig av stativ eller annan stöttning. Jag använder gärna dirigerings program och drar ner clarity en aning (-10).


källa:
http://digitalfoto.fpgroup.se/default.asp?id=3145&sida=1035


342 dagar kvar
2011-03-30 @ 20:41:47

MIN DRÖM KAMERA


NIKON D3s








"Nikons nya flaggskepp i proffsklassen, D3s. Denna kamera är förstås späckad med all den senaste tekniken och mest häpnadsväckande är kanske dess möjlighet att skruva upp ISO till sanslösa 102400 (ja du läste rätt, sex-siffriga ISO-tal är nu verklighet). D3s har förstås en fullformats FX-sensor, dock med måttliga 12M pixel. När digitalkamerornas utveckling sedan starten i stort sett bara har handlat om "upplösning" så verkar Nikon har tänkt ett steg längre. Den nyutvecklade sensorn kommer säkerligen att kunna leverera resultat som hittills varit otänkbara och många proffs jublar nog över denna återhållsamhet"

"Kamerans hudvudegenskaper i punktform:
- 12,1Mpixel FX-format CMOS sensor
- Chassi i magnesiumlegering, vädertätat
- 3,0" LCD med 921.000 pixel (3x307.200 RGB)
- LiveView med två olika AF-metoder samt förstoring vid manuell AF
- Pentaprismasökare med 100% täckning och 0,7x förstoring
- 51 AF-punkter varav 15 korslagda (samma som D3)
- ISO 200-12800, expanderbart till 100-102400
- Sex olika möjligheter i RAW-format, 12- eller 14bit
- 9 bilder/sek seriebildstagning (11 bilder/sek med DX-format)
- Dammreduceringssystem
- HD filmning i 1280x720@24fps (begränsad till 5 min/sekvens)
- Dubbla Compact Flash kortplatser"


källa:
http://www.cyberphoto.se/


en vacker dag ska denna kameran bli min & bara min.
Men får nog vänta tills jag har bättre ekonomi.

Priset ligger kring 40- 50 000:-
:/






342 dagar kvar
2011-03-30 @ 18:18:06

Följde med min fotograf mentor till ett fågel gömsle i Trönninge, Halmstad. Det var kul att få öva på lite ögonblicks bilder. Jag blev helt till mig så fort det hände något, ex att en fågel skulle flyga. Ville vara beredd hela tiden och vara på alla ställen samtidigt så man inte missade något. Jätte kul var det. Det sägs att naturfotografer är så vana vid ögonblicks foton så dom har inne den rätta finger rytmen och får lättare bättre foton, sen får man nog lära känna sin kamera också.

Det jag älskar med fotografering är att det är ett så allsidigt ämne, du kan välja att fotografera vad som helst, jag som föredrar djur och natur kan få tiden att njuta av det samtidigt som jag fotar. Helt underbart.

Det du ska tänka på vid fågelfotografering är att du kommer att behöva ett ganska bra zoom objektiv (tom 300 mm räcker) och har du inte ett dyrare objektiv som kan gå ner med bländaren mer än 4.5f så är det bra om det är hyfsade ljusförhållanden. För när det gäller fåglar kan det vara häftigt att frysa händelserna. Vid djurfotografering kan det förekomma en del "väntan" för dom som är ointresserade, "inspekterings tid" för oss faschinerade - då kan det vara kul att ha med sig en kikare. Det hade vi med på våran utflykt och det var kul att se hur fåglarna betedde sig. Glöm inte fika ;)


















Trönninge, Halmstad

343 dagar kvar
2011-03-30 @ 00:09:40

Har varit i Påvadalen som ligger i Falkenberg. Jag upptäckte platsen från en bok "Femtio härliga vandringar i Halland", där finns det gott om fågelliv, vattenfall och häftiga träd. Fick en del foton men jag fastnade klart för vattenfallen. Testa att mixtra med slutartider och ta med dig stativet - jag vet att det ibland är bökigt, men det lönar sig.





1/30 sek f 4.8 ISO 100




2 sek f 22 ISO 100

343 dagar kvar
2011-03-29 @ 13:20:35

Nu när jag har varit inne och kollat bland lagar och regler, så fick jag fram en del inlägg om kopieing av texter. Vilket skärrade mig en del. Jag har ju samlat min information från massa olika bloggar/forum/böcker/tidningar osv.

Så här lyder lagarna för texter:


Man kan kopiera texter om man ska använda dom för eget bruk.

Man kan inte kopiera texter och sedan publicera dom som sitt eget verk.

Du får publicera andras texter om du citerar texten och anger källan (inte på ett nedvärderande sätt).

Två sätt att citera texter:

- Antingen genom "citationstecken". Då ska texten vara ordagrant återgiven från källan.
- Citera indirekt. Det innebär att du skriver om texten med egna ord och sedan anger varifrån ursprungstexten kommer ifrån.

Du kan kopiera och publicera andras texter om du får tillåtelse av ansvarig textutgivare.


Så idag ska jag ägna tid att gå tillbaka i mina inlägg och citera lite texter...



Källa:

www.mediekompass.se/vad-du-maste-veta-om-medier/upphovsraett




344 dagar kvar
2011-03-29 @ 01:05:51

Ibland kliar det i fingrarna och jag vill fotografera okända personer som ser fantastiska ut i just den mijön dom är i. Som ett cyklande barn på en park. En liten gumma som gosar med sin schnauser på en bänk eller ett par som håller i hand längs strandkanten under en vacker solnedgång. Får jag, får jag, får jag??? och hur får jag använda bilderna???

 

Detta är ett inlägg om Lite lagar så du vet vad du får göra och icke...

 

Vad får vi fotografera?


Du får fotografera allt och alla, förutom militära och civila anläggningar eller där det är skyltat fotograf förbud. Det kan vara artigt att fråga men är du ute efter mer avslappnade foton så är det att avrekommendera. Är motivet motvilligt till ditt fotograferande kan du ändå (om du är fräck) trycka upp kameran i ansiktet och fortsätta fotografera.


Vart får vi fotografera?


Du får fotografera på allmän plats, kommer du till ett privat område som t ex ett hem, butik, museum osv. behöver du tillstånd. Med andra ord - har du ett grymt teleobjektiv så kan du ju alltid stå utanför det privata området och fotografera. Skulle du bryta mot reglerna så har fortfarande ingen rätt att ta dina egendomar (kameran) ifrån dig. Till det krävs en åklagare.


Hur får bilden användas?


Dina rättigheter


När du ska sälja ett foto bör det framgå i avtalet vad bilden ska användas till och hur många exemplar som behövs så ni kan komma fram till ett pris. Vill köparen använda bilden till något annat eller ha nya exemplar måste de fråga dig om lov.

 

Droit Moral

Ingen kan ta äran av din bild. Ingen har heller rätt att ändra på din bild. Du kan sätta ditt namn (eller vägra) vid publicering. Bilden får inte användas till något annat än överenskommet.

 

Köper någon ett fysiskt fotografi så har dom rätt att sälja den vidare men inte användas till att göra nya exemplar eller ändra bilden. Den får inte heller användas till marknadsföring eller broschyrer, om ej överenskommet.

 

Dina rättigheter varar i 50 år från det att fotot är taget

 

Andras rättigheter


Hur kan jag använda foton på verk?

 

Låt säga att det är tillåtet att fotografera inne i ett museum. Då är bilderna dina. Men du kan inte publicera andras verk och sedan påstå att det är ditt. Om det hänger en tavla på väggen i museet - kan du inte fota tavlan och sen använda det som din egen skapelse. Men däremot står verket på allmän plats är det fritt fram att göra vad du vill med ditt foto.

Hur kan jag använda foto på Människor?

Vid marknadsföring - måste du fråga personen om tillstånd
Till utställning - är det tillåtet
Publicera i tidningar/böcker - är också tillåtet - så länge det inte är kränkande bilder.
Nätet - Inte godkänt, om det inte är för ett konstnärligt eller journalistiskt syfte eller om personerna inte är i fokus. Men (märk mina ord) det är Datainspektionen och domstolarna som avgör vad som är journalistik och konst. Så det smartaste är att få samtycke före publicering (om du inte vill riskera fängelse), vilket kan bli riktigt krångligt för sportfotografer. Detta är ett pågående dilemma.

Hur kan jag använda ett foto som är en blandning av verk/människa?

Ett motiv som är en blandning av verk/människa är en modell. Här gäller ett muntligt avtal men eftersom det är svårt att bevisa vad som är överenskommet är det smart att ordna avtal på papper.



Källa:
http://www.fotosidan.se/cldoc/vad-far-man-fotografera.htm

 


345 dagar kvar
2011-03-27 @ 17:36:45



Använd dig av HDR-bilder för att få med mer kontrastomfång. Det är en teknik där du tar flera bilder och sedan kombinerar dom till en enda bild. Ett bra tips att lyckas med HDR-bilder är att fotografera med ett stativ. Därefter behöver du ställa in så att kameran fotograferar i bländarprioritetsläge (läge A eller AV) och sedan ställer du in att kameran ska ta automatiska exponeringsvarianter. Gör så här:

Nikon:
Tryck och håll ner funktionsknappen (fn) längst ner på framsidan av kameran och vrid sedan på kommando ratten på baksidan av kameran tills du ser att gaffling aktiveras på den övre LCD-skärmen. Välj att ta fem gafflande bilder (en vanlig exponering, en ljusare, en ännu ljusare, en mörkare och en ännu mörkare). Nu ändrar du tillbaka kameran till serietagning med hög hastighet och håller ner avtryckaren tills kameran har tagit alla fem bilder.

Canon:

Tryck och håll ner knapparna Mode och AF Drive för att aktivera automatisk exponeringsgaffling (välj fem bilder i menyn Custom Functions, så att det tar en vanlig exponering, en ljusare, en ännu ljusare, en mörkare och en ännu mörkare). Ändra tillbaka kameran till fotograferingsläge och håll ner avtryckaren tills kameran har tagit alla fem bilder.

Det du behöver nu är ett program som kombinerar dessa till en enda HDR-bild. Det mest använda programmet heter photomatix Pro och det kostar ca 750:-. Du öppnar de fem bilderna och sedan kombinerar programmet bilderna åt dig. Det finns en video som visar hur du skapar din första HDR-bild med Photomatix Pro, den hittar du på www.kelbytraining.com/books/digphotogv3.

Källa:
Digital fotografi av Scott Kelby

346 dagar kvar
2011-03-27 @ 15:54:44

Mina gulliga föräldrar ville ha ett portätt foto som jag har tagit nyligen. Så på morgonen var jag igång och skulle ladda upp mitt foto på internet för att få hem en stor poster i lyxpapper.

Men men, innan dess får man också vara lite påläst så man inte får hem ett foto som är alldeles pixligt. Speciellt om du ska ha foton i större format. Så nu ska jag redovisa lite om det.


Vad är DPI/PPI?

PPI - Pixlar Per Inch (pixlar per tum) - är bildens upplösning. Bilden ska framställas i olika upplösningar, beroende vad den ska användas till. Det är stor skillnad i kvalitets kraven på en bild som ska tryckas på t ex tidningspapper eller på glättat papper i en bok eller kanske publiceras på nätet. Ju högre upplösningen är desto större blir bild-filen.

De flesta bildbehandlings program ger möjlighet att ändra PPI-upplösningen. Jag som använder Camera Raw, vet att när du öppnar en bild, är det en text i mitten längst ner som man trycker på - där finns justeringen. 

Välj rätt PPI

Nätet ex. hemsidor - 72 ppi
Dagstidningar - 185/200 ppi
Tidskrift - 250 ppi
Boktryck - 300 ppi
Skrivare - 300 ppi

DPI - Dots Per Inch (punkter per tum) - är skrivarens upplösning. Det utrycket härstammar från då man skannade in bilder från film, och kan idag användas felaktigt i stället för PPI. För att inte krångla till det så rekomenderar jag att följa PPI-värdena när bilden ska ut.


Framkallning - Storlek

Vid framkallning av bilder säger man att att värdena ska ligga mellan 200 - 300 ppi.
Hur stor utskrift du kan göra med dina bilder beror på pixelantalet i din kamera och sensorns proportioner.

Ju lägre upplösning desto större kan bilden bli - så har du tillräckligt bra pixelantal i kameran och en stor sensor så kan du gå ner i ppi och förstora bilden ytterligare.

ex. kamera med 2160x1440 pixel

200 ppi - 27x18 cm
250 ppi - 22x15 cm
300 ppi - 18x12 cm


Interpolering

Ändra från dålig kvalitet till riktigt bra med photoshop.

-Gå in på Image(bild)<image size(bildstorlek)
-Kryssa i Resample Image(Ändra Bildupplösning)
-Fyll i Resolution(Upplösning) 200 - 300 pixels/inch samt bredden/höjden du vill ha - så kommer pixel antalet ändra sig utefter vad bilden behöver.
-Sist men inte minst, längst ner väljer du "bicubic smoother" bäst för förstoringar. Detta gör en matematisk beräkning på omgivande pixlar för att räkna fram de nya pixlarna.


Jag har testat detta nu så det ska bli spännande och se resultatet. Kommer skriva om det i aktuella dagens inlägg.








347 dagar kvar
2011-03-26 @ 20:30:58

Byggnader & Monument


Objektiv
Om du börjar tycka om att fotografera byggnader och monument kommer du snart märka att motiven gärna vrider och lutar sig. Man vill gärna använda vidvinkel objektiv för att få med hela byggnaden, men detta kan vara problematiskt eftersom - ju bredare vinkel du har desto mer blir byggnaden snedvriden. Det finns ett annat objektiv som arkitektur fotografer använder sig av och det är tilt-shift objektivet, som ser till att byggnaderna håller sig verkliga. Som säkerligen kostar en del. Men som tur är finns det lösningar på de flesta problem.


Avstånd
Det första du bör tänka på är avståndet. Om du håller ett långt avstånd så minskar du lutningen på byggnaden/monumentet. Zooma istället så du har ca 35 mm (50 mm på en kamera med fullformatsensor). Men är det en jätte hög byggnad bör du leta upp något så du själv också kommer upp lite i marknivå.


Vy från Gallberget, Halmstad

Arkitekt fotografer brukar ta sin tid och planera i veckor, innan de sätter igång och fotograferar.


Photoshop
En akut lösning är bildbehandling i Photoshop.
-Gå in på filter och välj alternativet korrigera kameraförvrängning.
-Bocka för kryssrutan visa stödraster för att göra det enklare att följa horisontella och vertikala linjer, och justera sedan vinkel för att göra horisonen rak.
-Korrigera nu perspektivfel med hjälp av reglagen lodrätt perspektiv eller vågrätt perspektiv. Använd inte alternativet kantlägg, utan beskär bilden i efterhand om det är nödvändigt.


Kreativ
Bilder på byggnader kan lätt bli tråkiga så vi får använda oss av lite kreativitet. Som jag nämnt tidigare så drar färger och kontraster till sig uppmärksamhet. Det funkar lika bra här.


Fabrik-Östra Stranden, Halmstad

Människor kan representera byggnader som t ex en präst i närheten av en kyrka eller kö system utanför en biograf osv.
Var inte rädd för att fokusera på enstaka detaljer av en arkitektur. Ibland är det kul om man inte har med hela byggnaden - för att vara lite ovanlig.
Du kan dra fram lite extra nyfikenhet i bilden med en öppen dörr eller fönster. Lita på dig själv men försök att komponera rätt.
Jag har inte tagit många foton på byggnader, men jag skulle vilja pröva att fota bland massa byggnader, rakt upp i luften och sedan göra något fisheye aktigt av det. Då kan vi snacka - snedvridning. Men gillar man att bryta gamla mönster så är det ju ett alternativ.



Här är en bild från när jag var i Milano, som jag lärt mig idag - är helt fel.


Katedral Duomo, Milano




348 dagar kvar
2011-03-26 @ 01:59:33

Hur skapar man dubbelexponeringar i Photoshop

- Använd lager i Photoshop för att få full kontroll över multiexponeringar


Vänster: Vy från flyget till Milano Höger: Modell: Jag/Fotograf: Jag - förklaring i inlägget (349 dagar kvar)

1. Öppna dina bilder
Öppna två bilder i Photoshop, klicka på en utav bilderna och markera alla (Ctrl+A). Gå till fil<kopiera (Ctrl+C) för att kopiera bilden till minnet.



2. Klistra in en på den andra
Gå till fil<klistra in (Ctrl+V). I mitt exempel dyker porträtt bilden nu upp som ett nytt lager i lagerpalleten och syns också mitt i himmel bilden i huvudfönstret.

3. Använd "Omforma Fritt"
Porträtt bilden är mindre än himmel bilden och måste sträckas ut. Gå till bild<omforma<omforma fritt (Ctrl+T). Ta tag i ett hörn i taget och dra ut bilden tills den fyller fönstret.



4. Ändra lageropaciteten
Porträtt bilden täcker nu helt himmel bilden. Klicka på normal längst upp i lagerpaletten. Se vad varje läge gör och välj sedan mjukt ljus och en opacitet - som du tycker passar. Jag valde 50%.

Så, nu är det bara till och spara

349 dagar kvar
2011-03-25 @ 23:29:30

Porträtt träning

Det här är min första porträtt träning. Det blev av mig själv som faktiskt är lättast och träna på, men nackdelen är att man får springa från kameran och till platsen man vill bli fotad, fram och tillbaka hela tiden. Det var svårt och veta vart man ska sätta fokus. Lite chansning blev det.

Jag lånade en stark bygg lampa, eftersom jag fotade kvälls tid. Visste inte om det skulle bli för starkt ljus men tycker det blev rätt okey. Annars kan man använda sig av naurligt dagsljus - som ger en mer naturlig feeling.

Tanken bakom fotona: Jag är en person som har haft folk runt om mig hela mitt liv. Har haft pojkvän från det att jag flyttade från föräldrahemmet. Nu för första gången är jag helt ensam och bor i en egen lägenhet - tycker det är bra att träna på att umgås med sig själv. Men det är inte alltid det lättaste...


förtäras av längtan



lämnad åt sitt öde



andefattigdom


Det jag gillar med översta fotot är skuggningen upp mot väggen som ger en extra känsla av ängslan, om man vill stärka genren lite.
Andra fotot lyfts av speglingen. Det kan ge mystik, beroende på vilket sätt man använder den. 
Tredje fotot ska blicken representera tomhet. För att uppmärksamheten ska riktas dit har jag lämnat kvar färg där samt gett den en aning vibrance och klarhet. 

Här har jag använt mig av Camera Raw, justerat med färger och luminance för att jämna ut hyn. Kommer förklara mer om Camera Raw i ett annat inlägg. Om ni vill veta början av Camera Raw finns det i inlägget (361 dagar kvar).





350 dagar kvar
2011-03-22 @ 20:53:27

Hela dagarna brukar jag ha på Animal Planet på tv:n. Jag faschineras av djuren och naturen i olika länder. Det är svårt att peka ut något ställe jag mest av allt hade velat åka och inspektera. Det finns så himla mycket. Men något jag har fastnat för och kommer troligen åka till någon gång i livet är Galapagos Öarna i Sydamerika. Djuren beter sig annorlunda där och det finns många vackra arter av både djur och växter. En gång när jag kollade på Animal Planet nämnde dom att Getingar/Bin ville mest åt gula blommor (av någon anledning), så massa blommor skiftade färg till gul för de vill ju sprida sin pollen. Jag vill tro att det finns en Moder som vi bör ta hand om till allra högsta grad. Och på Galapagos öarna tror jag vi har bibehållit mycket.



google


Och om vi nu ska komma till fotografering så tror jag att det skulle vara minst lika häftigt att fotografera under vatten.



google


Fotografera under vatten

Hur fotograferar man under vatten? Jo det är ganska enkelt, du måste köpa ett undervattenshus till din kamera, men innan vi går vidare, vill jag påpeka att när jag säger "din kamera" så menar jag den lilla kompaktkameran som du också tar med dig när du åker på semester. Orsaken till detta är att undervattenshus för systemkameror kostar mer än själva kameran (med ett bra objektiv). Jag kollade nu på cyberphoto och till en kompaktkamera kostar de flesta mellan 1000 - 5000 kronor. För en systemkamera såg jag på ett forum att de pratade om priser på 15 000 kronor plus. Har man gott om pengar är det en sak. I annat fall föreslår jag att man avvaktar med de dyraste alternativen tills man vill inrikta sig mer på undervattens fotografering.

När du har skaffat dig ett undervattenshus kommer du stöta på några utmaningar. För det första finns det saker i vattnet som vill äta dig.. Nää det får vi inte hoppas. Men under vattnet är ditt största problem brist på ljus. Det enda sättet att få bra färger när man fotograferar på djupare vatten är att använda blixt eller någon annan ljuskälla. Om du fotograferar nära ytan kan du använda ett relativt lågt ISO-tal. När du kommer djupare och du får slutartider kring 1/30, 1/15 eller längre, får du bara en mängd suddiga bilder. Så använd blixt och när/om du ska kolla på en kompaktkamera för undervattens fotografering så försök hitta en kamera med relativt lite brus vid höga ISO-tal. Ett annat problem är dimma/dunkel i havet, men do not worry, den goda nyheten är Photoshop. I Photoshop går du in i öppna Bild-menyn och väljer automatisk toning. Då är det klart.






351 dagar kvar
2011-03-22 @ 02:56:33

Vad ska man använda för objektiv? & varför?
När du kommer till att det är dags att införskaffa sig ett nytt objektiv, så fundera över om du ska köra på nybörjar kitten eller om du ska stiga upp en nivå. Men känner du dig ganska ny i fotograferingen så ha inte bråttom. Det finns mycket att testa innan du köper upp dig. Det är inte lönt att köpa ett jätte dyrt objektiv om du inte vet hur du ska utnyttja det. Den dagen du har full koll på läget, är det kanske dags att köpa ett mer proffisionellt objektiv och då kräver det en del besparingar.




Vidvinkelobjektiv
Ett vanligt vidvinkelobjektiv är mellan 24 - 35 mm (ultravidvinkelzoom är mellan 14 - 24 mm) och det är i stort sett ett måste om du fotograferar landskap eftersom du i så fall får med mer av landskapet. Vidvinkel är också mycket populärt när man fotograferar miljöporträtt. Om du till exempel fotograferar en brandman på brandstationen med vidvinkel tar du även med lite, eller mycket, av en brandbil i bilden. De är även utmärkta när du vill skapa en ordentlig vy av något. - när du kommer riktigt nära något börjar det bli intressant.


Fiskögeobjektiv (fisheye)
Dessa har ett lämpligt namn eftersom de ger en otroligt vid, nästan cirkulär vy. Det bör användas sparsamt eftersom man tröttnar på vyn om det används för ofta. Men under de rätta omständigheterna får man fascinerande bilder.


Telezoom

När du vill komma riktigt nära är det här rätt metod. Du kan välja att bara köpa ett teleobjektiv - men det är med fast brännvidd, ex 200 mm. Telezoom ger dig möjlighet att zooma från en brännvidd ex 80 - 300 mm. Det är lite behändigare att zooma än att förflytta sig. superteleobjektiv är från ca 300 mm upp till ca 600 mm. De används för det mesta till fotografering av sportevenemang, flygfotografering samt för att fotografera vilda djur och fåglar.


Super snabbt objektiv
Om du vill fotografera inomhus på långa avstånd (kyrka, museum, teater) eller där man inte får använda blixt/stativ, behöver du ett riktigt snabbt objektiv dvs ett objektiv med riktigt lågt f-tal, som f/1.8 eller ännu mindre. Om du vill hålla kameran i handen så krävs det ett lågt f-tal alltså stor bländare så du kan suga in så mycket ljus som möjligt - vilket innebär att du inte behöver långa slutartider som riskerar att få oskärpa i bilden. Detta objektivet är bra i alla mörkare miljöer och inomhus miljöer.


Telekonverter
Dessa är relativt billiga och används för att komma närmare motivet. Dessa gör att du kan zooma in hela objektivet lite närmare, vanligtvis 1,4x närmare, 1,7x närmare eller till och med 2x närmare. Om du köper en telekonverterare av god kvalitet ex Nikon eller Canon finns det bara en potentiell nackdel, och det är att du tappar ungefär ett bländarsteg för en 1,4x-konverter (mer för övriga). Men det har inte så stor betydelse om du fotograferar i solljus eller alternativt kan höja slutartiden och använda stativ som kompensation.


Objektiv med inbyggd VR eller IS

Tillverkarna av objektiv vet att det är svårt att hålla kameran stilla med händerna när det är dåligt med ljus, och därför har de börjat lägga till funktioner som automatiskt hjälper till att hålla objektivet stilla för att få bättre bilder. Nikon kallar sin teknik för VR, vibrationsreducering, medan Canon kallar sin för IS, image Stabilization (bildstabilisering). Om du använder stativ när du fotograferar bör du stänga av VR/IS för att ta bort den skakning som uppstår när VR/IS söker efter rörelser.


Motljusskydd
Förutom att ditt objektiv ser längre och proffsigare ut tjänar motljusskydd två mycket viktiga syften. Det första är att motljusskyddet hindrar linsöverstrålning från solen eller från en blixt. Det andra användningsområdet är att skydda objektivet från att repas eller gå sönder.


Makroobjektiv
Det är det här objektivet du tar fram när du vill fotografera något på riktigt nära håll. Har du sett foton med närbilder på humlor, blommor eller nyckelpigor? De är tagna med makroobjektiv. Dessa har otroligt kort skärpedjup och är känsliga för rörelse, så du bör använda stativ under användning av makroobjektiv.



Tilt-shift-objektiv
Om det finns ett riktigt specialobjektiv så är det detta. Det används framför allt av arkitekturfotografer eftersom de går att skifta delar av objektivet för att byggnaderna inte ska förvrängas ju högre de blir.


Rengör objektiv
Om du får damm eller smuts på objektivet händer något riktigt tråkigt - det dammet eller den smutsen kommer att finnas med på alla bilder som du tar. Därför är det viktigt att du rengör objektiven innan du ska använda dem. För det mesta räcker det att du använder en rengöringsduk för objektiv, men innan du gör det bör du blåsa bort eventuellt skräp från objektivet (med munnen eller blåsboll) så det inte repar i glaset.


Manuell fokusering
Med de flesta objektiv går det att stänga av autofokus och i stället fokuserar objektivet manuellt.


Varför har vissa objektiv två f-tal? (som f/3.5-5.6)
Det innebär att det lägsta området (om det är ett 18-200 mm objektiv så pratar vi om när du är vid 18 mm) kan f-talet bli så lågt som f/3.5, men när du zoomar ut till 200 mm kan det som lägst bli f/5.6. Detta anger två saker: 1) Om du fotograferar med maximal vidvinkel (18 mm) kan du fotografera i betydligt sämre ljus än när du zoomar in till 200 mm. 2) Detta är ett billigare objektiv. Riktigt "bra glas" har en konstant bländare genom hela zoomområdet.


Byte av objektiv
Om du har mer än ett objektiv behöver du förmodligen byta mellan dem ibland när du är ute. Du behöver i allmänhet inte stänga av kameran medan du byter. Men för att hindra att damm hamnar i kameran när du byter objektiv ska du inte låta kameran vara öppen uppåt så att dammet kan falla ner. Men håll dig i damfria miljöer när du byter objektiv och ta inte flera minuter på dig.


Ett zoomobjektiv som har allt
De populäraste objektiven är de med 18 - 200 mm-zoom, eftersom de klarar av allt. De går hela vägen från vidvinkel till telefoton och man behöver aldrig byta objektiv. Bäst av allt är att de är kompakta, lätta och relativt billiga jämfört med andra zoomobjektiv. Dessa objektiv är idealiska på resor (när du inte vill dra runt på en kamera väska hela dagen), när man tar promenader, för att fotografera i stan och även för landskap som du fotograferar med stativ.


Lensbaby-objektiv
Detta ger ett litet område av bilden som är skarpt och i fokus, medan alla andra områden runt det skarpa området snabbt blir oskarpa och suddiga.


Objektivets skarpaste bländare
Varje objektiv har en så kallad sweet spot - en viss bländare där objektivet tar en så skarp bild som det överhududtaget kan. Så var finns denna sweet spot? Vanligtvis finns det två steg över det lägsta f-talet som ditt objektiv klarar av.


Objektiv babbel

  • Nästa gång du ska fotografera, välj ett objektiv och använd det hela dagen. När du inte har dina andra objektiv med dig måste du använda din kreativitet när du hittar ett motiv.
  • För att få skarpare bilder är det bra att hålla andan - eller efter du andas ut.
  • Ska du köpa en telekonverterare, se till att det passar till ditt objektiv.
  • Om du ska köpa ett filter är det viktigt att kolla om storleken passar med ditt objektiv.
  • Ordet "vidöppen" innebär att du fotograferar vid objektivets lägsta f-tal, t ex f/2.8 eller f/4
  • Var inte rädd för att använda ett objektiv till att ta bilder som det vanligtvis inte är avsett till. Det finns till och med ett namn för detta: kreativitet.







352 dagar kvar
2011-03-21 @ 00:36:09

Fotografera utomhus som ett proffs!

Naturen har alltid varit och kommer alltid att förbli den stora inspirationskällan för min skönhetsupplevelse, därför kommer detta inlägget beröra mycket intresse hos mig.

Vad ska du fota? Prova detta!
Om du inte vet vad du ska fotografera, bör du besöka en presentbutik och titta på deras vykort. Om du ser några intressanta platser står vanligtvis namnen på baksidan av kortet eller så frågar du någon vart det ligger. Vem vet, du kanske kommer tillbaka med bättre bilder än på vykorten (nästa år kanske de rentav säljer dina bilder som motiv på sina vykort, och förhoppningsvis gör de det med din tillåtelse och mot provision)


Östra Stranden, Halmstad

Vidvinkel - telezoom
Landskapsfotografer fotar ofta med vidvinkel objektiv för att få med så mycket som möjligt av det vackra landskapet. Men nästa gång kanske vi ska prova något annorlunda - ta fram ditt teleobjektiv om du har något och fånga en annan sida av platsen, ibland kan man hitta häftiga möjligheter. Du lär bli förvånad över vad som väntar bara 100 mm bort.

Vad utelämnar du?
För att framhäva sitt motiv är det smart att rensa bort skräpet. Bestäm medvetet vad du ska utelämna ur bilden. Rama in bilden så att endast motivet finns med. Förflytta dig eller sätt dig på knä för att få bort distraherande objekt.

Pölar...
Här följer ytterligare ett kreativt förslag: fotografera reflektionerna du ser i vattenpölar. Du kan använda dom som fokuspunkt och inte bara i förgrunden. Hitta den bästa vinkeln - kan bli grymt bra foto.

Leta efter moln
Vid landskapsfotografering i soluppgången eller solnedgången är molnen i allmänhet dina vänner. Inte ett tjockt molntäcke, utan spridda här och där. De håller färgerna åt dig och ger dig liv i fotot. Så låt inte väderrapportens molnvarning hindra dig från att åka iväg.

Nären, Mellerud

Lyckade landskapsbilder
Lyckade landskapsbilder bygger på tre saker: 1) Ha rätt utrustning och att veta hur den används. 2) Gör hemläxan och undersök platsen i förväg, så när ljuset är perfekt är du på rätt plats vid rätt tillfälle. 3) Ren tur. När du är i Moder Naturs händer, är det som att singla slant. Men du kan höja oddsen genom att komma tillbaka till samma plats upprepade gånger. Om du är ihärdig, kommer du en morgon när ljuset är magiskt, mönstret på molnen är perfekt och du ser färger som är fantastiska.

Se upp för ljusa punkter
Om du ska fota ett motiv i skugga och inom ramen så lyser det starkt ljus, så får du förbereda dig på att förflytta dig och fota från en annan position eller vinkla om kameran. För rent naturligt dras ögat till det ljusa området och inte till motivet. Se till att det ljusa området inte kommer med i bilden.

Dölj vissa föremål


Ios, Grekland

Om du fotograferar en resebild och verkligen vill framhäva charmen i scenen. försöker du att komponera scenen så att du inte ser moderna objekt. Det finns till exempel inget som dödar en charmerande bild på tre gamla greker på en mysig gata, som en laptop liggandes på bordet. Detsamma gäller när du fotograferar inne i städer.

Låt vackert ljus vara ditt motiv
Då och då ser du ett enastående motiv framför dig och ljuset råkar komma fantastiskt på det. Problemet är att detta inte händer särskilt ofta. Men vackert ljus finns överallt runt omkring oss, så i stället för att vänta på att ditt motiv ska bada i vackert ljus kan du börja leta efter det vackra ljuset. Och när du väl hittar det börjar du leta efter ett motiv som det lyser på. Man kan även se vackert ljus när solen bryter igenom molnen. Kortfattat kan man säga att när du ser vackert ljus börjar du leta feter ett objekt, för nästan vad du än fotograferar blir vackert li det ljuset.

Visa rörelser i bilder
Ett enkelt sätt att öka spänningen i bilder är att visa rörelse, och dessutom är det enkelt att fotografera. 1) Grunden måste vara skarp och därför använder du ett stativ och 2) du använder en lång slutartid, så när slutaren öppnas och något rör sig fångas rörelsen. Slutaren kan vara öppen mellan en och två sekunder. Det är svårare att få denna effekt mitt på dagen eftersom det sugs in för mycket ljus. Hur gör fotografer? Det populäraste knepet är att skruva fast ett mörkerfilter, ungefär som ett ND-filter för att förmörka det som kameran ser, så du kan hålla slutaren öppen längre.  

Skriv packlista
så att du inte glömmer något

Det finns inget värre än att vara ute och fotografera för att sedan komma på att du glömt en viktig del av utrustningen.

Hur kan en fotografs packlista se ut till landskapsfotografering:
1) Fullformatskamera för att få mer vidvinkel
2) ett 14-24 mm f/2.8 ultravidvinkelobjektiv
3) ett trebensstativ
4) ett mellanstort zoomobjektiv (till eventuella panoramabilder)
5) en trådutlösare (funkar med självutlösare)
6) ett polariseringsfilter
7) ett delat gråfilter - övertoningsfilter (för att exponera förgrunden utan att himlen blir för blek)
8) en epson för att säkerhetskopiera bilderna
9) ett mörkare gråfilter (till vattenfall eller vattendrag, så man kan använda tillräckligt lång slutartid så att vattnet ser silkeslent ut)
10) ett reservbatteri, batteriladdare, rengöringsduk och en blåsboll (för att blåsa bort smuts från objektivet)
11) flera minneskort i ett kraftigt fodral
12) kameraväska

353 dagar kvar
2011-03-20 @ 23:00:21

Filter
Fotografer använder sig ofta av filter. Här kommer lite information om vad de är till för. Filter skruvas på frontlinsen eller placeras i en speciell hållare framför objektivet.

UV-filtret

Skyddar mot utraviolett strålning, som uppträder i bilden som "suddiga" fält. De fungerar också som en billig livförsäkring för frontlinsen. Hellre ersätta trasigta UV-filter än att köpa nya objektiv.

Skylightfilter

Förhindrar blåfärgade UV-strålning som missfärgar bilderna. Den typen av strålning uppträder som mest t ex på havet och i fjällen.

Varken UV-filter eller skylightfilter kräver någon exponeringsförlängning.

Polarisationsfilter

Vill man öka bildkonrasten och mättnaden i färgerna eller eliminera reflexer i glas och vattenytor anväder man ett polarisationsfilter. Filtret stjäl ungefär två bländar-steg. Detta filter är mycket använt inom naturfotografin, inte minst bland landskapsfotograferna.

Om polariseringsfiltret är det viktigaste filtret för landskapsfotografer, så är graderat gråfilter (kallas även graderat ND-filter) det näst viktigaste.

Graderat ND-filter

Detta filter gör något som din kamera i vanliga fall inte klarar av på egen hand, nämligen att exponera för förgrunden utan att överexponera himlen. Det är därför det här filtret har blivit så populärt - det gör himlen mörkare, men det är på sättet det gör det som skapar en härlig effekt. Filtret är graderat, vilket innebär att det är mörkast höst upp på himlen och blir sedan ljusare och ljusare ända tills det blir helt genomskinligt mot marken.

Vanligt ND-filter ger samma effekt men är inte ljusare mot marken. Man beställer styrkan på filtret så mycket man önskar.















354 dagar kvar
2011-03-19 @ 20:08:33

Jag skulle vilja bli grym på att fotografera i mörker och veta lite olika tips för hur man kan ta mörkerfoto. Så här kommer lite jag har luskat fram.

Kvälls- & Nattbilder

Stativ
Det jag har som egen erfarenhet av dåliga ljusförhållanden eller mörker är att det kan vara svårt att få till skärpa. Det som krävs för att du ska få skarpa foton i mörker är stativ med tanke på att du ofta använder långa slutartider. Om du inte har ett stativ kan du försöka få kameran att står bergfast genom att stötta upp den mot ett träd, en bänk eller liknande. Det passar sig bäst med stativ om du har stillastående motiv.


Självutlösare
Använd dig utav självutlösare för att minska skakningar i fotot. Du går in i menyn i din kamera och ändrar  självutlösnings tiden till det du vill ha. De längre tiderna är mest för att fotografen själv ska kunna vara med i bilden. När du håller inne avtryckaren och sedan släpper så rör du ju kameran i samband med att kameran tar ett foto vilket kan leda till att det blir oskärpa i bilden, därför använder man sig utav självutlösare, det räcker med 2sek eller liknande. Så här ser reglaget ut till självutlösare -

Laholm, brukshundsklubben
När?
Man skulle kunna tro att nattbilder ska tas på natten. Men den allra bästa tid-punkten att gå på jakt är under den blå timmen, alltså ungefär en halvtimme efter solnedgången och motsvarande innan soluppgången. När det bara är en rest av ljus kvar på himlen, så att den blir djupblå istället för kolsvart.


Rörelse objekt
För att få bra exponering i kvälls fotografering behöver du ofta längre slutartider. Men siktar du på ett objekt som rör sig blir det rörelseoskärpa, det finns tre lösningar. Antingen ifall du använder rörelseoskärpan för att skapa bilden eller ifall du har en högkvalitets kamera kan du höja maximalt ISO (ljuskänsligheten) för att få tillräckligt med ljus. Sista alternativet är blixt, räckvidden på en inbyggd blixt är några meter så det förutsätter att motivet är relativt nära. Om du inte har annat material som starka strålkastare eller annat.


Ytor
Försök att få med så stora ytor som möjligt i bilden, så inte de små ljus-prickarna (pixlarna) syns. Har du bra upplösning i kameran får du finare detaljer i fotot.

Nissan, Halmstad

Regn
Fuktiga miljöer bör du akta dig för om du har en nybörjar systemkamera, som sällan tål vatten. Men i annat fall kan regn och våt asfalt ge extra stämning speciellt i upplysta miljöer som till exempel stads fotografering.


Extra foton
Ta en extra bild av bra motiv. Man kan råka skaka till kameran utan att man märker det och på icd skärmen ser bilden kanske skarp ut men när bilden skrivs ut eller öppnas på en stor skärm framträder alla fel obarmhärtigt.


Exponering
Det viktigaste är att få rätt exponering. Eftersom allt är så mörkt kanske din första tanke är att sikta på ljuset, men om du gör det tror kameran att hela scenen är ljus och underexponerar bilden. Fokusera i stället där det är mörkt och titta på lcd skärmen så det blir rätt exponering. Om inte, höj slutartiden en aning tills du får in perfekta fotot.


Fotografera sport
Om du planderar att fotografera rörliga motiv i mörker är det bäst att du skaffar ett jobb till för att ha råd med utrustningen. För att kunna frysa händelser är en god tumregel 1/1000 sekund. Det är ett ganska stort problem om du vill fotografera i mörker eftersom du måste hålla ungefär vid ISO 4000. Det har blivit väldigt populärt att fotografera med höga ISO-tal med minimalt brus men det är ingen lågbudgets kamera vi pratar om så du bör ha en plan på annan försörjning.



Källa:
Digital Foto av Thomas Nykrog

355 dagar kvar
2011-03-17 @ 23:49:56

Fotoquiz - Basic

10 frågor som jag har gott igenom i tidigare blogg inlägg.

osb. svaren kommer i morgondagens inlägg


1. Vad är bulb för något?


a) det är till för att ställa in ljuskänslighet

b) det är till för att höja och sänka skärpedjupet

c) det är till för att anpassa tiden


2. I vilket läge kommer din vitbalans bli blå i dina foton om du är utomhus?

a) skugga

b) molnigt

c) glödlampa


3. När komponerar du rätt?

a) när du har ett tillräckligt bra motiv

b) när du använder dig av lager i bilden

c) när du använder RAW-filer


4. Vilken brännvidd använder fotografer mest vid porträtt bilder?

a) 50 mm

b) 200 mm

c) 24 mm


5. När du redigerar ditt foto i Camera Raw så kan du använda dig utav något som kallas recovery, vilken funktion fyller det reglaget?

a) reglage mellan gula och blåa toner

b) få tillbaka detaljer i för ljusa partier

c) ljusar upp mellan-tonerna


6. Vad är absolut nödvändigt för att bli en fotograf?

a) utbildning

b) följa tidsskrifterna

c) tro på dig själv


7. Vad är Mättnad?

a) natur

b) ljus

c) färg


8. Vad är smart att testa om du har kommit för nära ditt motiv och söker fokus?

a) ställ in AF-A

b) ställ in MF

c) ställ in AF-C


9. Vilken inställning passar bäst när du vill få fokus på ett djur?

a) AF-C

b) AF-A

c) AF-S


10. Vad är textur för något?

a) mönster

b) rörelse

c) kontraster












Svar:

1 = c
2 = c
3 = b
4 = a
5 = b
6 = c
7 = c
8 = b
9 = a
10 = a

























356 dagar kvar
2011-03-16 @ 21:27:12

Vad är du för något? Observatör eller Kreatör?

Observatörer är de som tittar sig om kring med kameran i handen och letar häftiga detaljer, vackra landskap och roliga ögonblicksbilder.

Kreatörerna funderar länge, flyttar runt på tillbehör och suckar när människor går i vägen för deras motiv.

Jag tror att jag för det mesta är en observatör. För det var ungefär så jag såg ut idag i Möllegårds skogen, När jag skulle leta lite texturer (annat ord-mönster)


Textur kan användas för att förbättra bilder.

Exempel på mönstrade motiv är stockar, växter och träd. Var listig och leta upp kontraster, det är nödvändigt för att få uppmärksamhet till bilden.

Annat som ger uppmärksamhet är kurvor, som rötter och stockar. Får man lite sidoljus har man möjlighet att lägga en ondskefull stämning i bilden.


Möllegård, Halmstad

Växter

Växter är bra för textur fotografering. Kolla även här efter kurvor, ex. kanten av bladen. Nästa reflektion är färg. Det får inte glömmas att färg är en stor intresse tjuv och bör mycket väl utnyttjas. Bästa ljuset av växt fotografering är diffust ljus (molnigt/skugga)


Möllegård, Halmstad

Träd

Blad och bark kan vara kul att experimentera med. Det är ofta oregelbundna mönster och det kan vara till en häftig fördel men för mycket av samma mönster kan skapa ointresse så därför bör man leta efter något som bryter mönstret som till exempel en "knut" från barken.


Möllegård, Halmstad




Källa:
http://ronbigelow.com/blog/?s=textur






357 dagar kvar
2011-03-16 @ 02:19:29

Åh härre gud, åh härre gud. Förlåt till trogna kristna att jag missbrukar härrens namn...

Men det är så att mitt uppdrag kanske kan uppnås inom några månader istället för ett år...Uppnås! över huvud taget gör mig väldigt glad! Mitt uppdrag är ju att få sålt ett foto inom 366 dagar och idag följde jag med min kära kusin på hundkurs och hundtränaren tyckte att jag skulle komma dit och fota alla hundarna på kursen och sedan få en liten peng... Jag vet inte hur mycket, men det har mindre betydelse för mig just nu... Jag är bara jätte glad om mitt uppdrag uppfylls... Men sakta i backarna, har inte kommit dit än, jag ska verkligen gå in för det så får vi se vad som händer :P

Så vad har vi lärt oss idag. Om du har minsta intresse för att bli fotograf så stick ut på alla möjliga tillställningar och visa upp er själva med kameran i handen. Möjligheterna ökas ganska brutalt än om du sitter hemma och håller tummarna. Och vill man fota inom en viss kategori så är det ju bra om man går på rätt sorts tillställning. Lycka till!


Dagens ämne: Fokus

Vart vill vi sätta fokus? Det svaret kan man endanst besvara personligen från foto till foto.
Vill vi själva sätta fokus? Ja, det vill vi.

 

hemmet

Fokus blir starkare ju större bländar öppning du har (kort skärpedjup). Har skrivit om skärpedjup på (365 dagar kvar). Har du långt skärpedjup är det inte lönt att bry sig om fokus med tanke på att allt har samma skärpa.

Hur styr vi skärpedjupet?

Bländaren
som jag nämner ovan.
Brännvidd
Kommer till hur brännvidd fungerar i ett annat blogg inlägg, det som jag kan säga nu till dom som vet vad brännvidd är, att minskar du brännvidden ökar skärpedjupet.
Avstånd
Ju större avståndet är från ämnet, desto större skärpedjup medför det.
Skrivaren
Ju större trycket är, desto mindre skärpedjup. Men det kan botas genom att skrivaren måste förstoras mer från den ursprungliga storleken på sensorn (- pixelantal och bildkvalité)


Fokus lägen

AF-A (automatisk servo)
Detta intelligenta fokusläge känner av om motivet rör på sig eller om det står still och byter därefter mellan AF-S/AF-C.

AF-S (enpunkts servo)
Rikta kameran mot målet, lätt trycka ner avtryckaren som kommer fokusera, fokuspunkten kommer att låsas under tiden du håller ner avtryckaren halvvägs, vilket gör att du kan röra kameran samtidigt som den ursprungliga punkten kommer hålla kvar fokus.

 

hemmet


AF-C (kontinuerlig servo)
Detta är anpassat till rörliga motiv som djurfotografering. Här fokuserar objektivet hela tiden när du håller inne avtryckaren halvvägs.


hundutställning, Laholm

MF (manuell fokusering)
Ibland vill inte kameran fokusera när du har AF som står för autofokus. Och det kan exempel vis vara för att motivet är för mörkt eller om du fokuserar på för kort avstånd. Då är det bra att du kan slå över till MF. På min kamera fokuserar man manuellt på en del av objektivet.


Sätta fokus



Förr så var alltid fokus punkten i mitten. Då fick man först sätta fokus och sedan flytta kameran om man inte ville ha fokuset i mitten. Nu brukar kameran ha flera punkter och för att se vart fokus är lyser det en röd punkt (eller annan färg). För att flytta den röda punkten håller du in och släpper avtryckaren halvvägs och sedan trycker du på pilarna upp/ner/höger/vänster. Jag utgår nu från mig egen kamera men ser din annorlunda ut får du checka in din handbok.


hemmet



Källa:
http://ronbigelow.com/blog/?s=focus
Användarhandboken - Nikon





358 dagar kvar
2011-03-14 @ 20:02:41

Fånga människors uppmärksamhet

Folk gillar solnedgångar och blommor av en anledning. Jo det är främst på grund av färgen. Så att använda sig av färger är ett smart drag för att fånga uppmärksamhet. Men innan man gör det så är det klokt att läsa på lite färgkunskap.


Färgkänsla


Östra stranden, Halmstad


Vår syn-uppfattning är rätt känslig för vissa färger, rött är känsligast sen kommer grönt och minst känsligt är blått. Så rött och närliggande färger som orange fångar våran uppmärksamhet lättast. Vill man ha varma främträdande bilder tar de också fram en tröstande känsla hos oss, ex: röda skenet från en öppen spis, en underbar orange solnedgång och en vacker gul blomma. Men röd kan även kombindera känslor av spänning så det är därför stopp skyltar och liknande är i rött. Grön ger en känsla av friskhet och blå skapar känslor av harmoni.


Mättnad

Mättnad är den s.k. färgstyrkan. En mindre mättad röd är alltså en urblekt röd färg medan en mättad röd är en mycket intensiv färg. Mättade färger ger starkare reaktioner än mindre mättade och det är ju bra att använda sig av beroende vad du är ute efter i ditt foto. 


Kontrast

Kontrast är när du anväder två eller flera färger som skiljer sig från varandra. Att använda kontrast är ett av de mest effektiva sätten att skapa kraftfulla bilder och ge människan stimulans.



ge dig själv uppdraget att skapa en portfölj av bilder som använder färg. Använd din nya kunskap om färgkänsla, mättnad och kontrast för att förbättra bilder.




Källa:
http://ronbigelow.com/blog/types-of-photography/photography-ideas-color/


359 dagar kvar
2011-03-14 @ 00:30:55

Jag tycker att det är smart att läsa fototidningar. Det finns så många idéer som man kan testa sig fram och lära sig nya saker. Eftersom de är rätt så dyra så rekomenderar jag att gå igenom en tidning grundligt och bearbeta den istället för att läsa igenom flera snabbt. man tror att det är lärorikt att läsa och det är det, men det går inte att jämföra med att faktiskt göra saker i praktiken. Här kommer lite tips på fototidningar:





360 dagar kvar
2011-03-12 @ 19:07:07

Vad säger fotografen inom dig?

-tips från berömda naturfotografen: Mattias Klum


Vad är det du känner när du fotar?

Jag glömmer bort allt ointressant som far runt i min hjärna. All min fokus existerar i nuet. Min kreativitet växer. Jag tittar mig omkring och försöker finna idéer i motiv. Allt blir plötsligt möjligt. Jag känner redan att det är en del av min personlighet att fota. Jag känner mig fri. Det finns ingen framtid eller något förflutet…

Vad väcker din passion?

Att ta sig ut och fånga detaljer som man inte vanligtvis noterar eller föreviga en upplevelse. Det jag framförallt dras till är natur och kul

tur och allt levande i det. Att få möjlighet att söka efter nya visioner i miljön o

ch att få in det perfekta fotot.


Vad behövs för att bli en fotograf?

Utbildning! är absolut inget krav, men en bra erfarenhet.

Tro på dig själv!

Hitta ditt eget sätt?

Bry dig inte om vad tidsskrifterna vill ha! Var trogen mot dig själv och presentera det, så kommer du bli funnen.

Vilken historia vill du berätta?

 

mitt exempel:

Vikten att öppna sina ögon och låta oss få ta del av nya upplevelser. Förstå det vi ser, få en uppfattning av omvärlden. Acceptera den. Världen innehåller mycket vackert och så många sanningar som döljer sig i vår ouppmärksamhet. Jag vill ge starka intryck i ett foto som leder till upplysning. Jag vill visa det du missar när din bägare är full och det du hade sett om dina sinnen var i full ro.

 

 

Källa:

http://natgeo.se/natgeo/vaerldsberoemd-fotograf-ger-goda-rad

 

 


 


361 dagar kvar
2011-03-11 @ 22:39:42

Folk förväntar sig att få ut dom mest fantastiska bilder av en fotograf. Men de foton som tas med kameran är sällan tillräckliga som det är. Därför krävs det lite derigering i bildbehandlings program. Beroende vad fotografen säljer för bilder kan de göras om olika mycket. Många foton håller sin naturliga look, men förstärker lite av vissa delar för att fotot ska bli prima. Medans andra foton förändras drastiskt och kan se mer sagolikt ut fast förstås beroende av temat på bilden.

Det finns många olika program som hjälper dig med dina bilder och det jag använder mig utav är adobe bridge, camera raw och photoshop CS5.

adobe bridge är ett sorteringsprogram som är väldigt effektivt att sortera och rensa dina bilder.
camera raw gör du den grundläggande redigeringen med bilderna.
photoshop finns det nästan ingen begränsning vad du kan göra med dina bilder, det finns massor att lära inom den fronten för min del.

Att bli självlärd inom bildbehandling är bra, men risken är att man missar mycket viktiga moment så jag rekomenderar att köpa en bok/dvd eller något som beskriver hur man använder programmen.

I en fotoblogg var den här boken väl omtalad.



Real World Camera Raw with Adobe Photoshop CS5 (häftad)
av Jeff Schewe, Bruce Fraser



Camera raw

När du startar upp camera raw får du se en sån här tabell på förstasidan till höger.
Allt står i den ordningen du redigerar ditt foto. Man börjar alltid uppifrån och ner.




Det översta du ser är ett histogram.

Den hjälper dig och se din exponering (ljusmässigt). Längst till vänster är mörker och längst till höger är ljushet. Du vill inte ha ett histogram där diagnosen står längs väggarna på ditt foto. Håller sig vågorna mest ex.vis till vänster betyder det att du har ett underexponerat foto (för mörkt). Det bästa är om du har ett bra histogram för det gör det lättare att redigera vidare i photoshop. Många kameror har funktionen att du kan kolla ditt histogram direkt i kameran, det är ju en fördel för att veta hur du ska exponera vidare i fotograferingen.


Efter histogrammet står förkortningen WB som jag tidigare skrivit om (white balance - vitbalans).


Där reglerar du temperaturen i ditt foto. Om du vill ha kalla toner eller varma.

Temp reglerar mellan gult och blått
Tint reglerar mellan grönt och magenta
båda två används för att få rätt vitbalans i bilden.


Under nästa rad kommer hur du ändrar histogrammet (ljus-/mörker toner)


Exposure styr högdagrarnas återgivning, högdagrarna är den starka ljuskällan i bilden, höjer du exposure så ljusar du upp bilden efter ljuskällan.
Recovery lagar de överexponerade områdena, den försöker alltså få tillbaka detaljerna i de för ljusa partierna.
Fill Light är motsatsen till recovery. Här ljusar du upp den underexponerade ytan för att också hitta detaljer.
Blacks mörkar till de redan mörka trakterna.

Brightness blandas ofta ihop med exposure men skillnaden är att brightness ljusar upp bilden efter mellan-tonerna (alltså inte det starkaste ljuset).
Contrast är skillnaden mellan mörka och ljusa toner. Ökar du kontrasten blir de ljusa partierna ljusare och de mörka partierna mörkare.


De tre sista reglagen är färg toner

Höjer du clarity ser du starkare skiljaktighet mellan foto detaljerna och om du drar markeringen åt andra hållet så blir detaljerna mjukare.

Många undrar vad avvikelserna är mellan vibrance och saturation. Svaret är att vibrance bryr sig bara om graden i svaga färger medans saturation ändrar graden i alla färger.





Tips:
Om du tar fotona med RAW format hjälper det dig mycket på traven, du kan justera mer med bilderna i efterhand utan att förstöra bilden. Men tar du en underexponerad (för mörk) bild blir det brusigt om du ljusar upp den för mycket och tar du en överexponerad (för ljus) bild kan du mista detaljer med fotot.

Fotografer gör inte en bra bild bättre utan gör en fantastisk bild fenomenal.





Jag har testat mig fram och även gjort en tolkning ifrån ett forum:
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=48035

Annan källa:
Lynda Photoshop CS5 Essential Training

 




362 dagar kvar
2011-03-11 @ 00:38:01

Jag har en kompis som är lika "fotonördig" som jag. När vi var ute och fotade tillsammas blev det djur/natur bilder som jag älskar att fota, men min kompis dras mycket till porträtt bilder, så här kommer en lektion till oss (+läsarna) som vi får utöva nästa foto meeting ;)

 

Minnesbilder från våran foto-dag

Jag till vänster/Gufran Kasem höger

Fastna för porträtt


Ögonen- själens spegel
När modellen tittar rakt in i linsen ger det en närhet. Men i vårt samhälle handlar allt om att förnya sig, så nu börjar det bli stelt och trist. Istället tipsar vissa fotosidor om att ögonen faller utanför fotot. Det resulterar i att modellen har ett annat ansiktsuttryck och för betraktaren odlas en viss nyfikenhet. Ett annat sätt att få en avslappnad bild är att fota när modellen inte är beredd som i personens vardag, det kan bli riktigt bra och levande foton.


tips: Många porträtt fotografer utgår ifrån 50 mm objektiv för att det stämmer mest överens med våra ögons brännvidd. Det har också andra fördelar, du får mycket mer bakgrund, skarpare bilder, grundare skärpedjup - men när du har stor bländare kan det vara knepigt att fokusera så nära så byt då till manuell fokusering. Att komma nära ger mer intima bilder, så var modig och våga inkräkta på folks personliga utrymme.

Former...
Ta fram din kreativitet och skapa former kring motivet. Låt kroppen titta ut genom en rock-ring, använd dig av dina/någon annans händer för att rama in modellens ansikte, du kan fylla hela fotot med något av personens kroppsdelar eller låt bakgrunden göra sin del av bilden. Lek med dina fantasier och ha kul med fotograferingen.


Blixt - Naturligt ljus
Jag läste någonstans att porträtt fotografer använder mest naturligt ljus för de strävar efter ett så naturligt intryck som möjligt. Men på min kurs fick vi förklaringen att blixt kan vara lösningen för att få bort skuggningar i ansikten under solljus. Så antagandet är, gör lite som man vill.


Oskärpa/Ljus
Ibland gör det inget om motivet är suddigt. Om du använder stor bländare och fokuserar framför eller bakom motivet så kan det leda till ett rafflande foto. Alternativt kan du fokusera på en del av motivet eller se till att det blir fart i fotot genom rörelse. Antingen om modellen rör sig eller bakgrunden.
Förundras av ljus genom att sätta din modell framför solen och låta det lysa kring henne/han eller skapa stämningar av olika sorters ljus och olika sorters riktningar av belysning.


Livligt foto


Modell: Maria Jansson


Många modeller har svårt att skaka av sig hämningarna och ge med sig av sin personlighet. Så därför får vi ta oss ansvaret att styra upp det hela. Mycket handlar om relationen mellan dig och motivet. Så ett enkelt sätt är att be personen ifråga att göra lite annorluna, kanske galna saker. Som att rulla runt, klättra i ett träd eller göra en yoga ställning. Allt för att komma närmare varandra och ge din modell mycket uppmuntran. Mellan dina sätt att liva upp poserna kan du rikta in dig på det du är ute efter. Ju mer situationer man fotograferar där de har en chans att slappna av och göra något naturligt, desto bättre bilder blir det. Har man gott om tid kan man vara paparazzi för en hel dag.     


tredjedels regeln/vinklar
I tredjedels regeln delar du upp fotot i tre lika stora delar från höger till vänster och uppifrån och ner. För att sätta sprätt på ett porträtt kan det vara värt att testa sätta personen till höger/vänster istället för mitt i bilden.
Det är viktigt att man som fotograf försöker förvåna, med andra ord va inte för vanlig. Allt som vi ser i ögonhöjd är vanligt, så trotsa det med lite vinklar. Som t.e.x. att ta porträttet underifrån, ovanifrån, snett upp/ner eller bara vrid kameran. Försök göra motivet intressant.


Sist men inte minst - Svartvita bilder
Det finns inga regler för vad som ska vara svartvitt eller inte. Jag tror att man tar ett foto och så kommer man på att den här bilder skulle vara dubbelt så fängslande om den varit i gråskala eller svartvit. Men en sak värt att tänka på; vissa kameror kan ta svartvita foton från början. Gör det inte! det är way mycket bättre att ändra det senare i ett bildbehandlings program än att förstöra fotot som hade varit superb med färg.




Beskrivning På Någons Fråga

Det finns många regler i fotograferandet.
Men det gäller samma för fotografer som för konstnärer.

Ex. Kommentar: "vad är det för tavla, en sån hade jag kunnat
måla, hade jag då tjänat 10 000 på den?"


Nummer 1: Lär dig reglerna
Nummer 2: Lär dig bryta mot reglerna

detta är en del av vägen för att kunna sälja konst och fotografering



Källa:
http://fotografgruppen.se/fototips/portraettfoto-de-baesta-tipsen.html




363 dagar kvar
2011-03-09 @ 22:06:41



Vad säger ni om den här bilden?

följer tredjedelsregeln? varmt, behagligt ljus? bra exponerat? härlig bakgrund? ståtligt motiv?
Det har oavsett ingen betydelse för den här bilden är bara att kasta i papperskorgen...

Bilden saknar lugn och harmoni. Den ger inget utrymme för hästen att se. Den kan lika gärna titta in i en vägg.



Komponera rätt




Här har hästen gott om space framför sig. Man får en känsla av att hästens tankar är filosofiska och rör sig framåt. Försök alltid lämna plats till motivet åt det hållet den riktar sig.

 

Bildkomposition handlar om vart i bilden man placerar motivet.



Du kan komponera efter

Gyllene snittet                  Tredjedelsregeln            Femtedelsregeln

 

För att skapa djup kan man använda sig av lager i bilden. Förgrund, mellanplan och bakgrund. Man kan även använda sig av horisontala linjer, med det menar jag något som följer med in i bilden.

 

(Gamla tegelbruket, Halmstad)

 

Vertikala bilder (på höjden) känns spännande och diagonala bilder ger fart och dynamik.

 

 

För att fånga tittarna kan man attrahera betraktarens ögon med färg och kontraster - finns närmare beskrivning på inlägget (358 dagar kvar)

 

Här kommer tre gamla bilder från Nären, en sjö som jag vistades ofta som liten, så får ni själva avgöra om färg/kontrast har någon betydelse i bilderna.

 

 

 

Källa:

http://ronbigelow.com/blog/category/composition/

 

 

 

 

 

 

 



364 dagar kvar
2011-03-09 @ 01:15:54

Älskar att läsa i fotoböcker, de är så harmoniska informations-givare. Såg en fantastisk bild och efter lite derigering blev den anmärkbart vacker. Det var en kyrka innifrån. Man fick se före och efter bilder och orginalbilden var grå och dyster jämfört med resultatet. Lösningen på den grådaskiga bilden var vitbalans, så därför kom jag fram till att det ska bli mitt samtalsämne för dagen.


Vad är vitbalans?
Du använder dig av vitbalans hela tiden när du tittar, det är färgtoner/temperaturer.
Om du sitter vid en brasa så är du kring varma färgtoner (låg färgtemperatur), är du ute och promenerar i skogen i neutralt dagsljus så är det normala toner och i skuggan av något vistas du i kalla toner (hög färgtemperatur). Kameran använder sig också av vitbalans men är inte lika duktig som det männskliga ögat så därför måste vi hjälpa kameran men våran list.


Inställningar
I din systemkamera hittar du inställningar för vitbalans ( WB - White Balance) men självklart kan du välja automatiskt läge (AWB - Auto White Balance) och då väljer kameran själv vad som passar bäst, men det kan återge en helt annan färgtemperatur än den som är "verklig" och oftast är det i innomhusmiljöer. Det är något som du kan ändra i efterhand om du använder dig av ett bildbehandlingsprogram t.e.x. lightroom, camera raw. Fast det förutsätter att du tar fotona i RAW-filer, andra filer som JPG har en tendens att få sämre kvalitet och det vi är ute efter är toppen kvalitet.
Jag personligen har alltid på AWB, jag tycker det är bekvämt att slippa tänka på vitbalansen och RAW ger mig den möjligheten. Men låt oss säga att du har förinställt JPG på din digital kamera, då det är definitivt viktigt att du ställer in rätt vitbalans.

Detta kan vara några av alternativen du har att välja mellan; “normalt dagsljus”, “molnigt”, "skugga", “glödlampa”, “lysrör” o.s.v. Det lättaste är att dela upp det i två grupper; utomhusläge/inomhusläge.
Är kameran inställd på utomhusläge kommer glödlampsljus se gula ut - för att lösa det får du ställa in din vitbalans på glödlampsljus för att ge en mer riktig färgåtergivning. Och tvärtom kommer inomhusläge göra utomhus toner blå. Så ställ in kameran efter den miljö du är i, det är relativt lätt. 

Färgtemperatur mäts i skalan Kelvin och betecknas med ett (K), nedan finns en lista på olika färgtemperaturer.

Lysrör 4000 K
Dagsljus 5200 K
Fotoblixt 6000 K
Molnigt 6000 K
Skugga 7000 K

Att se olika temperaturer i bilder gör det lättare att förstå skillnaden så här kommer tre expempel på ett träd jag tog för ett tag sedan.




Den vänstra bilden har färgtemperatur 3000 K. Den har en blå ton och blev minst sagt kall i färgerna. Bilden i mitten har en färgtemperatur på 5000 K, och bilden reflekterar mest det som känns verkligt. Den högra bilden har en färgtemperatur på 8000 K. Bilden hade definitivt funkat för mig och den är aningen varmare i tonerna.


Så! ut och testa med er!



Källa:
Digital Foto Av: Thomas Nykrog



 










365 dagar kvar
2011-03-08 @ 01:17:16

Ursäkta min blogg-försening, det är mycket som försiggår i min hjärna idag. "tänk om jag kommer misslyckas med mitt uppdrag" "tänk om jag får massa läsare som kommer bli jätte besvikna" antar att chansen att få massa läsare är kanske inte gigantisk haha. Men en nära vän till mig sa "du gör det här till dig själv" och i samband med det så tänkte jag på ordspråket "misslyckas så ofta du kan. Då finner du kunskapen för hur du ska lyckas!" det fick mig att fundera, skulle jag få backup och ge kunskaper till läsare så är det ju bara ett plus och skulle någon bli jätte besviken så förlåt på förhand - jag ska i alla fall göra mitt bästa :)

Jag tänkte uppdatera min hjärna med lite grunder som kanske någon amatör (som jag) kan behöva ibland ;)


Lär dig behärska basic med din kamera


Vad är exponering?
s. Exponering är din påverkan för att få det ljuset du vill ha i ditt foto. Om det blir en för ljus bild så kallas det för överexponerad och tvärtom, för mörk bild blir då underexponerad.

Det finns tre sätt att påverka exponeringen


Bländaren
kännetecknas med ett f
beroende på objektivets prestanda kan du justera bländarens storlek
på ett normalt objektiv kan det se ut såhär: f/1, f/1,4, f/2, f/2,8, f/4,0, f/5,6, f/8, f/11, f/16, f/22
f/1 får du in mycket ljus - du har alltså en stor bländar öppning
f/22 får du in lite ljus - och har då en liten bländar öppning

Bländaren påverkar också skärpedjupet.
Vill du ha ett kort skärpedjup ska du ha så stor bländar öppning som möjligt och liten öppning om du vill ha långt skärpedjup.

här är ett exempel på kort skärpedjup



Långt skärpedjup innebär att allt i ditt foto får en stark skärpa medans kort skärpedjup lägger skärpan på det du väljer eller om du har kameran på automatiskt läge så hamnar skärpan på det kameran anser är bäst.

så nästa fråga: hur länge ska bländaren vara öppen?
då kommer vi till nästa exponerings variabel.


Slutartiden
samma här, beroende på objektivets prestanda finns det olika slutartider.
ex.vis 1/1000 s,1/500 s,1/250 s,1/125 s,1/60 s,1/30 s,1/15 s,1/8 s,1/4 s,1/2 s,1 s, (bulb)

slutartiden påverkar också hur mycket ljus som hinner släppas in i bländaren och den ger möjlighet att frysa motiv samt ge motiv rörelse.

ex.bild 1/25 sek, fryst




ex.bild 5 sek, i rörelse





Om du går till absolut längsta slutartiden så kommer du tillslut till något där det står Bulb. Det innebär att du själv kan anpassa tiden så länge du håller inne avtryckaren.


Känsligheten
Mäts i ISO.
Kan ställas in i dessa steg 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200.

Ibland hamnar man i situationer där bländaren och slutartiden inte riktigt hjälper med det som är din önskan.
Du kanske är i en lokal där ljusförhållandena är lite för mörka men du vill heller inte höja slutartiden för det du är ute efter är en mer "fryst" bild. Där kan ISO vara din räddare.

När du höjer ditt ISO ett steg så sägs det att ljuskänsligheten dubblas, men som inte alltid riktigt stämmer. Du ljusar alltså upp bilden ju högre ISO du har.

Min mosters man som också tillhör foto klanen sa att jag ska hålla ett så lågt ISO som möjligt och det stämmer att ju högre känslighet desto brusigare bild får du. Så var försiktig med att höja för mycket. En mer medelmåttig digitalkamera brukar klara sig från 50-800 ISO innan bilden börjar bli mer eller mindre förstörd.


tips:
-Innan du sticker ut och ska ta foton, funder lite över vad du är ute efter. Planera dig in i bättre ljusförhållanden.